Seznam blogů

24. května 2015

První jarní zavařování...

... tak začínal příspěvek v jednom starším vydání časopisu, který se mi nedávno dostal do ruky a řeč byla o rebarboře - reveni.

... zavařenina do jogurtu či na koláč

Rebarbora s banánem a rozinkami:
80 dkg rebarbory
10 dkg rozinek
2 banány
1 balení želírovacího cukru dr.Oetker 2:1 (pro odpůrce jsem napsala i jinou variantu!)
1 dcl vody
Rebarboru pokrájíme na kousky, zalijeme vodou a zlehka podusíme. Necháme mírně zchladnout, přidáme cukr, banán rozkrájený na kostičky, zamícháme, případně lehce rozmačkáme. Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme nejméně pět minut. Asi minutu před koncem varu přisypeme propláchnuté rozinky. Povaříme a horké lijeme do čistých, alkoholem vypláchnutých sklenic. Zavíčkujeme a na deset minut otočíme dnem vzhůru.
Tip pro odpůrce želírovacích cukrů: Na kilogram ovoce přidejte kilogram cukru a šťávu z jednoho citrónu. Postup je stejný, jen je třeba směs déle vařit - 20min by mělo stačit. Asi pět minut před koncem varu přidejte Agar, což je výtažek z mořských řas, který výborně želíruje a je 100% přírodní.
Upozornění: Hrdlo sklenice musí zůstat bezvadně čisté, jinak se plíseň usídlí pod víčkem.




Informace pro Vás!
Se zpracováním rebarbory není dobré otálet. Postupně se sklízejí řapíky, které raší celkem brzy, avšak koncem června v nich začíná valem přibývat kyselina šťavelová, která je ve větším množství zdraví škodlivá. Neutralizují ji mléčné výrobky, proto je džem z rebarbory vhodný zejména do jogurtů a na koláč doporučují podložit vrstvou tvarohu. 

Proč rebarboru jíst? Čistí organismus!
Obsahuje spoustu vitaminů skupiny B, dále niacinu, protisklerotických flavonoidů a provitaminu A, stejně jako vápník, draslík, fosfor nebo hořčík. Pročistí organismus, pomáhá funkci zažívacího traktu, má pozitivní vliv na kondici svalů, kůže, vlasů i pokožky a hodí se i při dietách, protože na sebe váže tuky. Rebarboru by si měli odpustit ti, co mají žlučníkové nebo ledvinové kameny, překyselený žaludek nebo revma. Stejně tak není vhodná pro těhotné a kojící ženy!



... čerpala jsem z časopisu Dům a zahrada - Život na venkově 2013
... a z netu zde

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji všem za návštěvu a čas strávený na mém blogu. Moc mě těší, že se vracíte a vážím si každého vašeho komentáře :-).