Seznam blogů

4. ledna 2015

Už mám pár semínek...

... na zahradničení.
Dobrý večer všem :-).
V Kauflandu už mají slušný výběr semen. S dětma jsem neměla dost klidu na velké studování a popravdě jsem ani nebyla připravená na takovou akci. Sáhla jsem jen po odzkoušených okrasných rostlinách, kterých potřebuji víc a doma nemám ani pytlík.
Na druhé zahradě to bude víc venkovské a hlavně s minimem práce. V létě jsem do holých míst (předzahrádky) zasadila nějaké trvalky, co jsem dostala od známých, kteří likvidovali zahrádku. Bylo už léto a vše v plném proudu. Nebyla zrovna ideální doba na sázení a ani dlouhé přemýšlení kam s tím. Provizorně jsem vysázela do této nudle mezi plot a dlažbu a přidala trávu ze semínek. V budoucnu chci do nudle jen traviny, aby byla plná a místy nějaké vyčnívající kvítko- třeba kvetoucí šnytlík, něco v tom duchu :-))))))))))))


 ... ty nesvázané traviny jsou ze semínek rok staré (asi Pampová tráva - nikde jsem si nepoznačila, co jsem to vysela)

Takhle vypadala nudle v létě, je to směska všeho možného a nemožného. Těším se na jaro, až to všechno začne vylézat a houstnout. Rostlinky od známých byly dost zaplevelené, takže z trsu byla taková bída vypelichaná-rozvalená, že to nevypadalo zrovna nejlíp :-))). Teplota byla tou dobou kolem 30°C a strašně mě to bavilo :-))))))). Tohle už je foto z podzimu, kdy se vše zmátořilo a jdou vidět i trávy. Do budoucna chci jen okrasné traviny. Mám ráda džungli, kdy neni vidět nikde žádná hlína ani kůra.
Stále jsme ve fázi budování, takže to chvilku ještě bude trvat, ale jsou i místa, kde si to opravdu užívám :-).
Na jaře určitě nafotím a hlavně vložím foto původní, aby byl vidět rozdíl. Ráda si prohlížím fotky před a po. Za ten rok se dá udělat moooc práce a tady je ta práce alespoň trvalejší, než zrovna čas strávený u plotny :-).





 ... Kostřava šedá, také ze semínek


Inspirace Pinterest... tak to je má představa, jen se mi v tom množství nechce kupovat, raději bych si vysela vlastní, kdyby se daly sehnat semena .-).
Loni jsme něco málo dokoupili na druhou stranu zahry. Letos budu množit a pak sbírat semena a kdybych pak nevěděla co s tím, dám vědět :-))))))




 Nevíte někdo jak se jmenují ty koule? Už jsme je na cestách zahlédla z okna auta, ale nedaří se mi dopátrat se názvu.


 ... první nákup semen- na zkoušku cedr a protěž



 Zahrada je plá krtinců, tohle je opravdu jen jehla v kupce sena. Loni to byly hromady, jak když otočím kolečko hlíny. Letos už jsem chytřejší, nebudu hned rozhrabovat, počkám opravdu až bude po sněhu. Prý to krtci dělají, když má být obleva a hlavně si ty cesty neustále protahují a obnovují(což musím potvrdit), takže je to úplně zbytečné.
Toto bylo poslední foto. Ze zahrady mě vyhnaly krupičky sněhu. Od té doby chumelí a chumelí. Uvidíme jak bude zítra. Sníh je mokrý a jestli nebude brouzdačka, tak u nás na zahradě 1.sněhulák :-).

Mějte príma neděli!

9 komentářů:

  1. Jé, tys rychlík ... semínka ještě nemám:-))) Ale když si vzpomenu, že jsem vloni dala šest stovek za semínka kytek a všechno to zdlábli slimejši, se mi do nákupu moc nechce:-)) Asi letos koupím odolné sazenice:-)
    Koule jsou myslím okrasný česnek.
    Krtka jsme měli vloni, no vlastně předloni, na podzim. Totál rozrytá zahrada, takže asi rozvětvená krtčí rodinka:-)) Koupila jsem plašič, že ho na jaře zahrabu, a ono nic. Krtek se odstěhoval:-) Ale tak na příští návštěvu jsem připravená:-))

    OdpovědětVymazat
  2. Bezdomáči :-))))))))) jsou pěkný potvory. My máme za plotem hampejz s maliním, takže tam se jim hodně daří a vyrážejí večer a ráno na hody. Sežerou snad všechno...já loni bojovala ještě s ptákama a myšákama ve skleníku, ale skleník už jsme si podchytila, ten zbytek je boj :-)))))))))).
    Krtci nás zlobí třetím rokem a nejspíš jim letos pořídíme nějaký dýmovnice:-), pak ještě mech a rozrůstá se snad všude :-))))))))))))).

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Kájo (snad jsem nepopletla jméno a pamatuji si to dobře :-)), díky za pěkný příspěvek, který mi připomněl, že i já bych měla začít mobilizovat své zahradnické síly :-) Pokud jde o modro-fialově kvetoucí "koule", jde zaručeně o okrasný česnek. Je jich hodně druhů (různých výšek, velikostí i tvarů květenství, vyšlechtěny byly i kultivary s jiným než fialovým květenstvím - dočervena, dobíla) stačí si vybrat. Rozmnožuje se cibulkami (ty je ale třeba sadit už na podzim, stejně jako řadu jiných na jaře a v časném létě kvetoucích cibulovin). Pokud jde o Tvé rozmnožování travin - semínka jsou jednou z možných cest. Vyzkoušej ale i rozmnožování vegetativní, tj. odkopkem od stávající traviny. Můžeš provést hned najaře, stačí opravdu malinkatý kousek, uvidíš, jak se Ti krásně a rychle rozroste. Osobně s tím mám lepší zkušenosti než s rozmnožováním travin semínky. A nakonec přeji všechno nejlepší v novém roce, hodně nejen zahrádkářských úspěchů, pevné zdraví, hodně lásky a radosti ze života :-) Měj se krásně Anička

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Aničko :-), moc děkuji za přání do nového roku a zároveň i já přeji vše nej - hodně štěstí, zdraví, lásky, elánu, chuti do práce, mnoho príma tvoření a vlastně vše co je potřeba :-).
      Jsem ráda, že je tu tolik zahrádkářů a v případě nouze je na koho se obrátit, dozvědět se mnoho užitečných rad a také se pochlubit :-). Na jaře tedy do některých trav kopnu, ale s těžkým srdcem :-))), je to jak s hostama, taky se mi nechtějí sekat, ale budu jich potřebovat opravdu hodně, tak jsem ráda za každou možnost a tu nakupovací jako poslední, ale i bez ní to nejde.
      Děkuji za radu ohledně česneku, je to přesně to co jsme chtěla vědět, Kája.

      Vymazat
  4. Kájo, alespoň budeš připravená, já jsem hodně upustila od kupování semínek, ale to souvisí s tím, že pracuji v zahradnictví a hodně věcí si pořídím tam. Kupuji tak jen semínka zeleniny a některých letniček (určených k sušení). Některé traviny se semínky množí velice dobře, ale některé je lepší buď koupit nebo množit odkopky. Škůdců máme na zahradě taky spoustu a ne vždy vyhrajeme my. Měj se moc hezky a hodně úspěchů při zahradničení,
    Marcela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím :-), já dělat v zahradnictví, tak mi manžel kontroluje tašky při příchodu domů :-)))). Nakupuji taky především zeleninu, bylinky a třeba vyzkusím 2kvítka, ale spíš trvalky nebo něco na balkón. Co neumučím, to dostane dost zabrat během naší dovolené, takže moc neexperimentuji. Ta tráva se prostě dařila a já chytla dojem, že vypěstuju asi všechno :-)))))))).
      Děkuji za milou návštěvu, Kája.

      Vymazat
  5. Koukám, zase pro mne nový blog ;) a dokonce chce pěstovat trávy, které já miluju a sbírám. No, sbírám je silné slovo, ale mám jich asi 15 druhů a moc se mi líbí. S pampovou trávou mám zkušenost, že mi vždycky vymrzne, přesto, že jsme ji dobře zakryli, vybudovali jí střížku, nepřežila, asi je jí prostě u nás zima. Nevadí, je spousta jiných zajímavých trav. Přeji hodně úspěchů, brabi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím a zárovéň vítám na blogu :-), budu ráda za návštěvu případně rady odhledně trav. Snad se bude dařit a letošní zimu nám (všem) trávy vydrží. Já mám asi 9druhů, ale názvy neznám :-)))))))))).
      Přeji příjemný víkend, Kája.

      Vymazat
  6. Koukám, zase pro mne nový blog ;) a dokonce chce pěstovat trávy, které já miluju a sbírám. No, sbírám je silné slovo, ale mám jich asi 15 druhů a moc se mi líbí. S pampovou trávou mám zkušenost, že mi vždycky vymrzne, přesto, že jsme ji dobře zakryli, vybudovali jí střížku, nepřežila, asi je jí prostě u nás zima. Nevadí, je spousta jiných zajímavých trav. Přeji hodně úspěchů, brabi.

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za návštěvu a čas strávený na mém blogu. Moc mě těší, že se vracíte a vážím si každého vašeho komentáře :-).