Seznam blogů

22. ledna 2015

Domácí housky měkké ještě ke snídani...

 Zdravím všechny blogerky! :-)))
 
... nejlépe s plným talířem bramboračky nebo ještě teplé s ušmudlanýma rukama při zahradních pracích :-)))), tak je máme nejraději my. Je to můj vlastní recept, který jsem vyplodila před lety, když jsme hodně marodili a doma věčně chybělo pečivo, takže ho mám opravdu odzkoušený :-).


suroviny:
360g hladké mouky
280g polohrubé mouky (lze nahradit jinou moukou_nééé hladkou :)-těsto je pak lepivé)
400ml vody
80ml oleje
1žloutek (bílek na potření)
1a1/2 lžičky sušených kvasnic (necelá půlka čerstvých cca 20g)
1lžička cukru
1 a 1/2 lžičky soli

nemusí být - 1lžička kmínu, 1lžička sušeného česneku (seženete třeba v Botanicusu)
sypeme... strouhaným sýrem, kmínem, sezam.semínky, mákem


POSTUP: Vykynuté těsto vyklopím na pomoučněný válek, posypu moukou, rozválím cca 1,5cm vysokou placku, rozkrájím asi na cca 2cm široké proužky, které už moc nerozvaluji, upletu housky, nechám na plechu ještě cca 30min nakynout, potřu rozšlehaným bílkem se lžící mléka a posypu třeba sýrem. 
Peču na 180°C v hodní části trouby cca 15min- 20min (není třeba je péct déle, aby se zbytečně nevysoušely, kdyby se vám chytali, přikryjte alobalem a dopečte).
.
.
.

 Jaké je u vás počasí? U nás byl ráno takový vítr, že jezdila po dlažbě prázdná plastová popelnice. Po sněhu ani památky a když nemyslím na domeček, tak na sadbu. Už máte seznam semen na sadbu a kdy přesně začínáte s rajčaty, okurkami a paprikami?
 
Děkuji všem za návštěvu, přízeň a samozřejmě za komentáře, které mě těší.
Mějte príma den, Kája.

4 komentáře:

  1. na housky se brzy chystám, děkuju.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snad budou k jídlu :-)))))))))))))))). Příjemný víkend, Kája.

      Vymazat
  2. Vypadaji chutne ,pisu si recept.Pocasi je u nas krasne ,modra obloha a slunicko hreje na zahrade vsechno dozrava a ja v kuchyni porad neco zavaruji.Az vy zacnete my budeme koncit u vas bude leto a u nas zima .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zní to tak neuvěřitelně :-). Tady je zeleno. Všude jsou polámané větvičky a krtince, když vyleze sluníčko, jsou slyšet ptáci, člověk si myslel, že začíná jaro. Dnes by mělo chumelit, nevím jestli zrovna u nás, ale nebylo by to vůbec špatné :-).
      Hodně zdaru při práci, ať se vše podaří pohodově zvládnout a připravit se na zimu, Kája.

      Vymazat

Děkuji všem za návštěvu a čas strávený na mém blogu. Moc mě těší, že se vracíte a vážím si každého vašeho komentáře :-).