Seznam blogů

4. října 2014

Podzimní sobota...

Má být pěkně - doufám, že se předpověď naplní a užijeme si zase trochu sluníčka, i když u nás s menším nachlazením.
....minulý týden jsem škvařila sádlo, děti zobaly škvarky ještě teplé a musela jsem je odhánět, aby jim nebylo zle..



Pro ty co ještě neškvařili - já škvařím-peču sádlo v troubě.. v husáku pod poklicí, podlité cca 1a1/2vody  na 200stupňů. Každou půl hodinku kontroluji a slévám sádlo do sklenic ...né moc, na počátku ano, ale při konci už jen trochu, aby se škvarky nezačaly připalovat nahoře, ale stále se škvařily, jinak by taky škvarky mohly být cítit připáleninou, to už se nedá zachránit...Po vychladnutí je sádlo krásně bílé a škvarky hnědé...

Také pamatujete zabijačky? ...když jsem byla malá, k podzimu patřila zabijačka...v chlívku "čekal" pěkně vykrmený čuník, kterému jsme poctivě sekaly kopřivy a šťouchaly je do brambor se šrotem, aby pěkně rostl...dost nás to jako děti otravovalo, byla to pro nás práce a s podzimem to vše mělo skončit a zabijačka byla taková tečka...když došel řezník, bylo nám čuníka líto a ukápla i slzička, strkaly jsme hlavu do peřin, abychom neslyšely kvičení... jak se ozvala dutá rána, vyběhly jsme jako kobylky ven a nabízely pomoc... jako děti jsme se samozřejmě všude motaly a chtěly pomáhat...nikdo nechtěl míchat krev, ale škrabat zvonem štětiny všichni :-)))))).....................
...vše klapalo jako na drátkách - v brutaru bublala voda, všude pekáče a škopky různých rozměrů, velký dřevěný vál co už toho hodně pamatoval, ostré kudly, špejle atd... všichni se těšili na ovar s křenem, polívku prdelačku a zobaly se škvarky :-))))), dům byl prosycený vůní sádla - večer už jsme všichni říkali, že to doma smrdí :-), zachránily to jen koláče, kterými nepohrdl nikdo...večer jsme odpadly jako špalky a byl od nás na chvilku klid :-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))


4 komentáře:

  1. Úplne do detailu si opísala všetko okolo zabíjačky...presne tak sa to dialo aj u nas až donedavna. Už sa to neoplatí a roboty ako na kostole, no pravda je že to bolo úžasne krásne zišli sme sa tam vždy cela rodinka a hodovali :-))) Teraz občas si kúpime tak raz do roka polku čuníka a rozoberame do mrazaku, skoro to iste len bez tych vonkajších ceremónii :-)) Pozdravujem ťa , maj sa krásne.

    OdpovědětVymazat
  2. Takhle v dospělosti na to vzpomínám moc ráda, protože je nač vzpomínat :-))))))))))))))) a zabijačka je jen jehla v kupce sena. Někdy si připadám, jak stará babka co vypráví z dob dávno minulých :-))). Práce byla kolem zabijačky požehnaně a to nebyly myčky a z kohoutku (v každé domácnosti ) netekla teplá voda. Dříve se to vyplatilo finančně a kvalita se neřešila, ta byla zaručená i v tom obchodě, ale dnes to děláme hlavně kvůli masu a už řešíte i to krmení. Dříve se vědělo kdo má šrot, kdo brambory, vyměnilo se za vejce, med,kuřata, králíky, sadbu, nějaké ušité šaty, upletený svetr :-)))))))))))atd..., všechno bylo prostě jinak :-).
    Mějte se fajn, přeji příjemné podzimní dny, Karolína.

    OdpovědětVymazat
  3. To já zas škvařim sádlo v domácí pekárně:-))

    OdpovědětVymazat
  4. Bohužel nemám v pekárně program na marmeládu, škoda. Bylo by to fajn, měla bych volnout troubu, ale udělat chleba se škvarmama - v tom mi nic nebrání a k tomu zelňačku :-))))).
    Děkuji za návštěvu, Karolína.

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za návštěvu a čas strávený na mém blogu. Moc mě těší, že se vracíte a vážím si každého vašeho komentáře :-).