Seznam blogů

17. srpna 2015

Hochalpenstrasse - vysokohorská placená silnice

... byla naší poslední zastávkou na dovolené v Rakousku.


Zdravím  :-))))!


Placený úsek silnice o délce 47,8 km se otevírá začátkem května a uzavírá začátkem listopadu, ale časy si raději zjistěte předem (v daných měsících se liší). Pokud si dopřejete odbočky, připočítejte dalších cca 10km.




Jednou z odboček je vyhlídka France Josefa. Autem se dostanete ještě dál, my zakotvili níže na vyhrazeném parkovišti pro bydlíky a dál postupovali pěšky.



Po deštivé noci a předešlých tropických dnech u jezera nás čekalo ráno jak malované, 17°C bylo více než příjemné a ve vyšších polohách ukazoval místní teploměr necelých 15°C. Ráno jsme si přivstali a bez snídaně vyrazili na sviště (než se otevřel vstup a přijeli první turisté).


Mužská část ještě pozdě odpoledne vyrazila vyzvednout kešku, kterou jsme nějak pozapomněli. Př i hledání natrefili na lidi, jak se kolem nich houfují a panáčkují svišti. Šlo o fotografy, kteří po odchodu turistů (než se opět uzavře vstup silnice) vyrazili s krmením a na šustění pytlíku lákali sviště. Při loučení padlo něco ve smyslu - tak ráno - a my vydedukovali, že ráno bude asi stejný cvrkot:-)))).


... a byl :-)))))))



Ráno jsme si přivstali, nakrájeli mrkev, jablíčka a vyrazili na sviště :-))). Prckové jsou trošku zdrženliví, ale staří se nechali i pohladit.


Snídaně byla (jak jinak než) venku.











... jednou z odboček je vyhlídka Franze Josefa




 Fotografie z roku 1936 a 2000, kde je vidět stav ledu. Dlouho tu asi nebude!





Před devíti lety jsem se dobrovolně vzdala místa vedle řidiče a tak, když se dětem nechce spát, nevyndavám foťák.
Cestou dál byly vidět koberce hořců, pasoucí se kravky a nádherné výhledy. Došlo už  i na baterii ve fotoaparátu a až na smrad a čoud co se za náma táhl, už jsem ani na focení nemyslela.V takových kopcích se samozřejmě nebrzdí jen brzdou (někde už jsou vyvěšené i cedule), ale v našem případě, to chtělo i nějaké zastávky, na naší těžkou krabičku to bylo prostě moc.

No a aby toho nebylo málo, hodinu před hranicema na odpočívadle, chytil manžel vosí žihadlo, fofrem jsme naskákali do auta, já s nervama vyhrabala jeho léky a kontrolovala jeho stav. Velké štěstí bylo, že jsme to měli z dálnice jen něco kolem 12km do nejbližší nemocnice. Manžel si poležel 2hodiny s kapačkou a já s telefonem v ruce a s dětma ve výhni na parkovišti čekala před nemocnicí.

Pak někam jezděte :-))))!

Zbytek z naší letní dovolené si raději nechám pro sebe :-)))))))))))))))).
Mějte pohodový týden, Kája.

2 komentáře:

  1. Se to nezdá ale u sousedů mají přímo nádherně !!! Iva

    OdpovědětVymazat
  2. Krása. Nádherná příroda, krásně nafocená.
    Se svišti mám stejný zážitek z Francie.

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za návštěvu a čas strávený na mém blogu. Moc mě těší, že se vracíte a vážím si každého vašeho komentáře :-).