Seznam blogů

1. srpna 2015

Koláčky s černým rybízem...

Dobrý večer !





Koláčky s černým rybízem, tvarohem a drobenkou

kynuté těsto: 
500g hladké mouky
50g cukru krupice
60g změklého másla
1 žloutek (bílek na potření)
300ml mléka
20g droždí (nebo 2lžičky sušeného droždí)
1lžička soli
 trocha nastrouhané citronové kůry

tvarohová náplň:
500g  měkkého tvarohu + trochu mléka
(nebo kombinuji 1 měkký tvaroh a 1vaničku tvarohu- pak už nedávám mléko)
1 žloutek
moučkový cukr

drobenka:
máslo, cukr moučka, polohrubá mouka

...
černý rybíz, jostu, švestky

Všechny suroviny promíchám běžným způsobem a ubouchám v nelepivé těsto. Po vykynutí vyklopím na pomoučněný válek, rozválím na cca 1cm vysokou placku a větší sklenkou vykrájím kolečka, která pokladu dál od sebe na plech s pečícím papírem. Do koleček vytlačím prsty prostor na tvaroh a ovoce. Těsto nechám ještě cca 30min. kynout, opět dovytlačím prostor, okraje potřu bílkem (rozkvedlaným se lžící mléka), který naplním tvarohem, na tvaroh pokladu ovoce, které ještě pocukruji a posypu drobenkou. Peču v předehřáté troubě v nejspodnější části při 160°C cca 35min. V polovině pečení překrývám pečícím papírem, abych koláče dopekla, ale nepřipálila.





Upekla jsem jeden plech mix. rybíz a josta a jeden plech se švestkami. Černý rybíz u nás moc nefrčí, ale koláčky jsou už jen švestkové. Děda ani babička po 3kouscích nepoznali, že to nejsou borůvky :-).




Dlouho jsem se plácala v nepořádku doma po příjezdu z dovolené. Potřebovala jsem umýt okna, vše vyprat, umýt auto po našem pobytu, nachystat opět domeček, umýt balkón a pergolu... však to znáte. No a také jsme měli dvě úmrtí v rodině a hodně se telefonovalo atd... prostě nějak nebyla ta správná chuť a nálada na takové ty zbytečnosti (radůstky), jako si zapálit svíčku, nařezat kvítko do vázy, či vyrazit s miskou do zahrady natrhat ovoce a pak s láskou vymazlit koláčky pro ty nejbližší.
V týdnu jsem se zmohla na rybízovou buchtu, ale to byla taková fofrovka a nutnost, protože už mě všichni prosili o něco sladkého, ale to se nepočítá :-) a abych se přiznala, ani to vaření za moc nestálo.
Konečně hotovo, až na to žehlení, v tom tedy váznu, ale těším se zítra na návštěvu, na grilování, že ještě něco menšího upeču a možná stihnu nafotit i nějké dovolenkové tvoření. 

Mějte pohodovou neděli, Kája.


 










  




2 komentáře:

Děkuji všem za návštěvu a čas strávený na mém blogu. Moc mě těší, že se vracíte a vážím si každého vašeho komentáře :-).