Seznam blogů

3. května 2017

Letos už opravdu...


... budeme mít vlastní pipiny. 

Věřili by jste, že den před pořízením fotografií, bylo všude bílo a hustě chumelilo? Manžel vyrazil do Itálie a vzal si s sebou Baru, bohužel i tam jen pršelo a foukal vítr... nebyli jsme v tom sami :-). Po příjezdu se probudili do bílého rána.
Předminulý víkend padaly krupky, chumelilo, občas pršelo, foukal vítr, zřídka vykouklo sluníčko. Já v tom pobíhala po zahradě, učila se s jedním pánem stříhat stromky, poklízela po hostech a vůbec jsem neměla čas se zamyslet nad tím, že už bych měla taky něco zasadit do záhonu. To počasí mě nějak drželo v naprostém klidu a pohodě.
Předevčírem jsem přesadila jahody a konečně zasadila cibuli. Nemám vysetý ani salát, sadbu rajčat a okurek budu mít od mamky. Semínka jsem sice nakoupila a pak si na vše dělala čas, až mi únor a březen nějak unikly.


Každý rok to bylo na seznamu přání, ale pořídit pipky je to nejmenší. Vybrat místo, vybudovat zázemí a uchránit je před dravci, chce trochu více času.
U nás je to i tak, že pokud chcete bydlet nebo něco dělat, musíte si prvně po někom uklidit bordel a pak bydlíte. Chcete zahradničit? Musíte zlikvidovat a roztřídit harampádí a pak můžete začít pěstovat. A tak to máme neustále. Chce to jednou tolik energie a času...
Nevadí, poklidil se zase jeden koutek zahrady, kde 15let nikdo na nic nesáhl. 


Já jsem úplně zapomněla dělat dokumentaci PŘED a došlo na to až po nějaké chvíli. Keř byl rozrostlý až k jabloni. Většinu jsme seštěpkovali, keř zredukovali pouze na silné knínky, kompost jsme odvozili k dalšímu použití.


S hrnkem v ruce jsem vyrazila snít po perníkovce, kde budou ty naše pipiny pobývat a natrefila na kvítka, která jsem loni vůbec nepostřehla. Je fakt, že to bylo nedostupné místo za barákem, kde jsme likvidovali opět nějaké drobné harampádí a dříví, ale že tohle přehléndnu, by mě nenapadlo. Jediná smutná zpráva je, že o víkendu po větrech spadl altánek.




Snad už jen jarně a se sluníčkem.
Mějte se mc fajn, Kája.





7 komentářů:

  1. Domácí pipiny bych také chtěla,ale moc místa u nás není...At se daří,krásné májové dny přeji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chce to místo a nemusí být vyloženě na očích :-). Děkujem moc, Kája.

      Vymazat
  2. Zrovna před pár dny jsem také nahlas uvažovala, že mít vlastní slepičky by bylo docela fajn. Jenže potřebují kurník a jak píšeš ochranu před dravci, kteří nad nedalekými loukami a pastvinami stále krouží.
    Ta kytička mi připomínám malý keřík - mandlovníček, ale tak jsem mu říkala, nevím zda je to správný název, po odkvětu se objeví takové malé mandličky :o). Je to ale dost agresivně se rozrůstající keřík, který jsem musela ze zahrady odstranit, zakořeňoval dál a dál.
    Kájo měj se hezky.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vždy byly u baráku slípky, ale už to bude přes patnáct let, kdy jsme vše zrušili. Asi to zná každý, jak to u starých baráků bývalo. Měsíční krajina s rozpadlou králíkárnou, všude nějaký poschovávaný bordel a planě vzostlé nálety. Tehdy bylo dost vajec od soudedů a my byli tak pohlceni prací, že jsme ani tolik nevařili a nepekli. Prostory jsme vyčistili, vyřezali a zatravnili ale s dětmi jsme se rozvařili, ropekli a rozjedli :-))). Začali jsme o nich opět uvažovat, ale nebyl čas a místo jsme taky neměli vybrané. Letos to konečně dozrálo a hlavně nám vyrostla chovatelka, které se o ně bude starat.
      Ten mandlovníček by to klidně mohl být. Moc děkuji :-). Je to planě rozlezlé po neohraničené ploše a evidentně se mu daří. Asi do udržované zahrady nevhodné, ale v tom neutěšeném koutě je to vyloženě radost :-). Pohodové dny, Kája.

      Vymazat
  3. Máš to nádherně napsané.. náš mladý se včera vracel po velikonocích na studia do Anglie a už se těšil, jak bude spolužákům vykládat, že u nás v pátek roztál sníh :-)
    Pavel

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To byl asi šok pro všechny. Student měl před odjezdem zážitky. Snad se mu tím nezkomplikoval odjezd. U nás naštěstí jely autobusy bez prodlení. No a my už měli přezuto na letní gumy :-). Krásné jaro, Kája.

      Vymazat
  4. Budete to mít krásné a podle svých představ. Mě utekl i duben, tím počasím, že nás zahnal zpátky domů ... snad už to jaro opravdu bude. Měj se krásně Kájo, D.

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za návštěvu a čas strávený na mém blogu. Moc mě těší, že se vracíte a vážím si každého vašeho komentáře :-).