Seznam blogů

25. března 2016

Tvarohový koláč s brusinkami...


 Dobrý večer všem :-))).

Ráno jsme poklízela lednici a do ruky se mi dostaly 2kostky tvarohu z pondělí, které jsem měla na  pribiňáka, jenže v týdnu mě to v kuchyni zrovna moc nebavilo a tvaroh by mi prošel. Dnes jsem ale náladu měla a zkusila jsem tvarohový koláč, který mám z Apettita. 
Rozinky jsem nahradila brusinkami, které nejsou tak sladké a děti mi je nedloubou a nenechávají na talířku.


NĚMECKÝ TVAROHOVÝ KOLÁČ S HROZINKAMI
200g hladké mouky
125g másla
75g krupicovéhocukru
špetka soli
1 vejce 

NÁPLŇ
250g tučného tvarou ve fólii
500g tučného tvarohu ve vaničce
100g zakysané smetany
150g krupicového cukru
strouhaná kůra z 1 bio citrónu
1 lžíce vanilkového cukru (nejlépe s pravou vanilkou)
3 žloutky
20ml tuzemáku
100g rozinek, propláchnutých
1 lžíce kukuřičného škrobu
3 bílky
špetka soli

1. Mouku, máslo, cukr, sůl a vejce rychle zpracujte ručně nebo v robotu. Z těsta vyválejte plát a vyložte jím dortovou formu tak, aby okraj byl cca 4 cm vysoký. Dejte odležet do chladu.

2. Troubu předehřejte na 175 °C. Zakysanou smetanu, cukr, žloutky, citronovou kůru, vanilkový cukr a rum smíchejte s oběma tvarohy.

3. Rozinky smíchejte se škrobem a přidejte do tvarohu. Bílky ušlehejte se solí na pevný sníh. Nejdříve zamíchejte 4 lžíce sněhu do tvarohu, pak zbytek. Tvarohovou náplň rozetřete na těsto a pečte cca 1 hodinu.
 


Dvě kostky by mi podle receptu nestačily, ale měla jsem doma udělanou lučinu a přece nevyhodím 150g zbylé zakysané smetany, kterou bych určitě nepoužila v nejbližších dnech.


Včera večer jsem po delší době sáhla po háčku a vyzkoušela ptáčky, které se k jaru hodí. Ráno naškrobeno, večer pověšeno :-).



Klidnou dobrou noc, Kája.

8 komentářů:

  1. Kájo, recept skvělý a velikonoční výzdoba u tebe doma taky skvělá. Krásné velikonoce. Ivana

    OdpovědětVymazat
  2. Recept výborný, tvaroh nikdy nezklame..Hezké svátky Ilča

    OdpovědětVymazat
  3. :-D Jsem jako vaše děti. Když dostaneme žemlovku od tchánovců, tak po dojedení mám na talíři tak lžíci rozinek. Tchýně má hroznou spotřebu a na mě je to moc sladké :-) Dekorace jsou moc pěkné, hlavně ten beránek je kouzelný :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím :-), já jsem v tomto případě nešetřila brusinkami na povrchu, prostě jsem je tam sázela a do tvarohu jsem jich taky pár dala, takže u nás by sis zrovna v tomto případě nepochutnala a musím říct, že přístě budu šetřit, protože toho je až dost. Rozinky mám ráda ve vánočce, když na ni někde natrefím, je to příjemné, ale všeho s mírou, když jich mám víc jak jednu v tvarohové náplni v klasika kynuté buchtě, tak už mi vadí. Moje mamka taky dost sladí a její tvarohová náplň s rozinkou je sladká až dost. Krásné svátky, Kája.

      Vymazat
  4. Ptáček je skutečně nádherný, nezveřejníte návod?
    Mávám a zdravím!

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za návštěvu a čas strávený na mém blogu. Moc mě těší, že se vracíte a vážím si každého vašeho komentáře :-).