Seznam blogů

17. září 2015

Jablíčkování...

... pokračuje.


Krásný, ale opravdu krásný den přeji! Vůbec jsme nevěřila, že ještě budou tepla kolem 30°C.


Letošní úroda je opravdu obrovská a není v našich silách vše rozumně zužitkovat. Nikdo v okolí nemá zájem o pár jablek, neb každý má svých dost. Trouba hučí každý den a pokud zrovna něco nepeču, suším křížaly z jablek a z hrušek. Dojde i na švestky, ale teď jsem z nich dělala povidla a babička kompot.






Jablečný sirup dětem chutná a pokud budu mít náladu a seženu nějaké sklenice, asi ještě přidělám. Vytahala jsem i menší sklenice na jablečná povidla a přesnídávky, do kterých se pustím během víkendu.
Ještě nějaké popisky a šup do spíže :-)))))))))))))))))))))))).



Mějte se fajn, Kája.

10 komentářů:

  1. Krásně zpracovaná úroda, já na štrúdl kupuju :o)
    Hezké dny přeji. Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím :-))), škoda a my nevíme na co vše zužitkovat, Kája.

      Vymazat
  2. Káji, prosím, jak děláš jablečný sirup, dáváš citronovou šťávu nebo kyselinu? já s kyselinou totiž nekamarádím a nechci aby se mi zkazil.
    děkuji Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ještě jsem chtěla napsat...
      ...sirup ohřívám a horký liji do vyhřátých flašek, nemusím ho mít uskladněný v lednici

      Vymazat
  3. Zdravím :-), já používám oboje. Přijde mi, že se mi po té kyselině děsně tvořejí sliny (jinak než po citronu) a je mi to dost nepříjemné, ale po uležení to necítímí. Jinak dávám i kolečka citrónu a pak ještě na samém konci dle chuti přidávám citron.štávu.
    Ještě se chystám na jednu várku šťávy a tu bych ráda vyzkoušela jen z nakrájeného citrónu a citr.šťávy. V obchodě jsem natrefila na 100% čistou citron.šťávu od Rauch za 250ml/ 29,-, tak bych ji hned použila. U nás momentálně 4ks citrónu, což je 500g za 39,- a hlavně se nedostanu každý den do obchodu a dost dělám i dle času a nálady, takže když to na mě přijde, mám kam sáhnout :-)))))))))))))).
    Příjemný den, Kája.

    Z NETU:
    Kyselina citrónová se do sirupů a šťáv přidává především jako konzervant pro delší trvanlivost, proto její použití při jejich výrobě není nezbytné. Chceme-li přesto delší trvanlivost našich šťáv můžeme kyselinu citrónovou nahradit plátky samotného citrónu. Mimochodem kyselina citrónová není žádnou syntetickou sloučeninou. Z citrónové šťávy byla izolována již roku 1784.

    OdpovědětVymazat
  4. jé Káji moc děkuji za rychlou odpověď. Prosím, mohla bys mi teda napsat přesný svůj recept na tu šťávu jablíčkovou? Manželova maminka ji dělávala a měli jsme ji moc rádi, ale bohužel recept mi už neprozradí.
    ještě jednou moc děkuji Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To bude problém, recept taky nemám a dělala jsem jablkový sirup prvně a nikde jsem žádný recept nevypátrala. Můžu poradit jak na něj a pak své poznámky na množství velké přepravky.
      Protože nemáme doma lis, jablka jsem vykrájela a nastrouhala na robotu. Ideální by byla jen čistá jablečná šťáva, která by se promíchala s kyselinou citrónovou/citrónem, přidal by se cukr , pokud by se lil horký - sbírala by se pěna, nalil by se do sklenic a v podstatě by bylo hotovo. Já jsem nastrouhaná jablka zalila vychladlou, svařenou vodou s kys.cit., aby se trochu potopila hmota a nechala do druhého dne uležet, pak jsem ručně mačkala a ještě cedila přes plátno. Následoval cuk a citron. štáva dle chuti.
      Mé poznámky:
      ... větší přepravka jablek/ cca 3plné vyloupané kýble jablek
      ... zalít 5ti litry svařené vody (dala bych i méně)s 80g kysl.cit.
      ... na 4l jablečné šťávy 3kg cukru a dle chuti šťávu z citrónu
      celkem 9kg cukru cca 17l sirupu
      l

      Vymazat
  5. jsi zlatá, moc děkuji. mám právě vymačkanou šťávu a nechci to mrazit, tak jsem si řekla, že udělám ten sirup. a přesně tak jsem to chtěla dělat, zahřát, rozpustit cukr, přidat citron, nalít do vypařených sklenic.
    ještě jednou moc děkuji, dnes to udělám. krásný den Majka

    OdpovědětVymazat
  6. Úplně se mi nad fotkami sbíhají sliny :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za návštěvu a čas strávený na mém blogu. Moc mě těší, že se vracíte a vážím si každého vašeho komentáře :-).