Seznam blogů

4. ledna 2017

Stejně jako loni...


Zdravím ze zasněžené Vysočiny.



... jsme si tři dny před Štědrým dnem dovezli drůbež a já vykosťovala skoro 20kg kuřat. 

Vše zavakuovat, popsat a naskládat do mrazáku. Máme vždy na celkem dlouhou dobu vystaráno, ale hlavně kuřata mají chuť kuřat. Z jater jsem udělala tradičně paštiku, která vytěsnila chlebíčky na druhou kolej. Na Štědrý den k snídani míváme vánočku a chlebíčky, tak to dělává babuška, ale s čerstvou paštikou chlebíčky dělávám nejdřív až pro návštěvy.
 

 Venku tou dobou bylo chladno a já využila příležitosti dát do cajku lednici s mrazáčkem a velký mrazák. Pro klid duše těch co nestíhají... mrazáček v ledničce byl mazec. Vrstva námrazy byla na prst silná a plastová dvířka od vrchní poličky nešla zavírat. Natrefila jsem i na poklad - zmrzlinu s vlašákama - už jí moc nebylo, zabírala by zbytečně moc místa a vyhodit jí byla škoda :-))).





Jeden den před svátky jsem taky škvařila sádlo. Jak škvařím zde. Řízky jinak než na sádle smažené, případně s trochou oleje se u nás nedělají. Když už je čerstvé sádlo, udělala jsem housky a pečené brambory s rozmarýnem a česnekem. Samý sádlo! :-))).


Pro rozmarýn jsem musela do skleníku, kde už je narostlá i majoránka.. zítra bude bramboračka.


Tomča je se školou na lyžích a my s Baru doma v teple. V neděli jsme zrušili lyžování v Rakousku. Měli jsme předat Tomču a sami pokračovat na lyže s Baru. Jenže krom toho, že se Baru rozstonala, já si pochroumala rameno na lyžích. Tomčovi jsem nechala svoje lyžáky, ostatní vybavení donesl Ježíšek a já si ve výprodeji pořídila nové a aby jsme vše vyzkoušeli před odjezdem, vyrazili jsme s kamarády na noční lyžování. Byli jsme na novém místě, bylo to tam moc fajn, jen my s Baru jezdily za ručičku na zledovatělých místech. Docela nám to vycházelo do doby, než jsme spadly. Karambol to nebyl, ale ruka, která jí nechtěla pustit, když jela Baru jinam se nějak pochroumala. Už je to mnohem lepší, už spím a když se češu, opřu si jí o stěnu. V lokti ji bezbolestně ohýbám, ale nedám moc ruku od těla, nebo před sebe. Ale je to každým dnem lepší. 



Klidnou noc, Kája.



PS: Když je člověk nemehlo, občas to bojí a občas něco zničí. 
Dnes jsem rozbila čajovou konvici, naštěstí né od Pelcla, ale i tak mi chybí v čajovém období.















http://jablkovkosiku.blogspot.cz/2014/10/podzimni-sobota.html

16 komentářů:

  1. Teda u vas je fakt z ceho vybirat, tolik jidla!�� At ruka brzy bezchybne slouzi. M.

    OdpovědětVymazat
  2. Vy jste ale hospodyňka. Nejsem si jistá, jestli by se mi před vánocemi chtělo takhle akčně jednat :-)
    Ale vypadá a určitě i chutná to suprově!
    Ať je ruka co nejdřív v pořádku.
    Jarka

    OdpovědětVymazat
  3. Ty paštičky vypadají skvěle. Hodně jsi toho stihla, klobouk dolů ;-) Přeji rychlé uzdravení ruky D.

    OdpovědětVymazat
  4. Kájo, jsi můj idol! Domácí paštika, domácí houstičky, domácí okurky, domácí "brusinky, no tedaaaa! Mňam! Měla bych se nad sebou zamyslet:-). Přeji brzké uzdravení! P.

    OdpovědětVymazat
  5. Krásné domácí jídlo na zasněžené Vysočině, zdravím ze zasněženého pomezí Jižních čech a Vysočiny a děkuji za inspiraci, jdu zadělat na houstičky, už několik dní jsmě nevyjeli nakupovat. Přeju brzké uzdravení bolavé ruky, na pohmožděniny je nejlepší kostivalová mast :-D

    OdpovědětVymazat
  6. Páni, nie ,,jablko v košíku,, ale ,,poklad v košíku,, vo Vás!
    :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Takových domácích dobrůtek, to bych hned ochutnala! :-) Vnitřnosti moc nemusím, samotná játra také ne, ale takhle zpracovaná v paštice mi chutnají. A domácí paštika s domácími brusinkami ( rybíz a lá brusinky doma také děláme, výborná věc) musí být teda dobrota! Z fotek tipuji, že i pletýnky jsou doma pečené a okurky budou také vaše.. no ty jsi ale holka šikovná! :-)
    Přeji, ať se pochroumané rameno co nejdříve zahojí, pády na lyžích občas dost bolí, vím o tom své.. No a ledovky na sjezdovce nesnáším, to si to lyžování vůbec neužiji, protože se pak bojím...
    Rozbité konvičky je mi líto, ale ber to pozitivně, alespoň si můžeš domů koupit nějaký nový pěkný kousek! :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Pastika, sadlo, housticky... vse vypada uzasne, slintam tady :D at je ruka lepsi ;)

    OdpovědětVymazat
  9. Kájo. ty teda umíš nadělat chutě. Před vánoci jsem taky porcovala do mrazáku domácí kuřata. Je to úplně jiné maso a chuť. Paštiku jsem ještě nikdy nedělala, ale jsem rozhodnutá ji udělat. Taky smažím na sádle. Sádlo máme rádi.
    Brzo se uzdrav.

    OdpovědětVymazat
  10. Takovýhle fotky by se měly zakázat! :-D To je jako koukat na pořady o vaření, když je devět večer :-) Moc hezký fotky úžasných dobrot! Ta paštika, ty brusinky, řízky na sádle... No paráda! Já na paštiku ještě nenašla odvahu ji zkusit udělat, ale tu tvou bych ochutnala hned :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Jo a přeji brzké uzdravení vám oběma ;-)

    OdpovědětVymazat
  12. DĚKUJI VÁM VŠEM ZA KOMENTÁŘE, KTERÉ JSTE MI TU ZANECHALI. OKURČIČKY JSOU OD MAMKY. PAŠTIKU URČITĚ VYZKOUŠEJTE, JE TO RYCHLÉ A ŽÁDNÁ VĚDA, KÁJA.

    OdpovědětVymazat
  13. Kájo, přeji brzké zotavení. A můžu se zeptat na recept na tu paštiku? my děláme domácí játrovou jen z vepřových jater a i když ji zavařujem 2 hodiny, i tak ji uchováváme v lednici a vydrží dost dlouho. tahle z kuřecích taky vydrží? děkuji Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, dostala jsem od kamarádky sklenici paštiky a okamžitě jsem chtěla recept. Je opravdu moc dobrá a to jsem netušila, že je od Dity P. https://www.ditap.cz/recepty/1-serie/piknik/pastika-s-peprem
      Já dělám z kila a vždy rozdám a něco sníme sami, takže netuším jakou má dobu trvanlivosti, ale předpokládám, že těch 14dní určitě(což je uvedeno i na domácích paštikách od řezníka). Zavřená by měla určitě vydržet mnohem déle. Běžně zavařuju na dovolenou jídla a vydrží, tohle je v podstatě to stejné, krom té smetany, ale i tak si myslím, že v lednici by měla vydržet možná i 2měsíce. Kamarádka jí dává ve sklenicích na mrazák, samozřejmě je neplní po víčko. Když bude nějaká zkušenost, budu za ni ráda.
      Přeji pohododvé dny, Kája.

      Vymazat
  14. Káji moc děkuji, na mrazák to mě nikdy nenapadlo. jak píšu, my děláme paštiku z vepřových jater a je výborná, ale někdy, když dojdou zásoby, tak mám chuť třeba na paštiku jednodušší a tak si dělám tuhle, netušila jsem, že je od DityP., tu opravdu dělávám. tak moc děkuji. a určitě ji zkusím zamrazit. myslím,že by se jí nemělo nic stát, ani když je tam ta smetana, protože do segedinu taky dávám smetanu a normálně ho v krabičkách mrazím, když mi zbyde.

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za návštěvu a čas strávený na mém blogu. Moc mě těší, že se vracíte a vážím si každého vašeho komentáře :-).